Četvrtak, 18 Ožujak 2021 12:22

DAMIR BIĆANIĆ NOVI TRENER VRATARKI

Struka pojačana za novog člana

Damir Bićanić novi je trener vratarki seniorske ekipe. Donosimo više o njemu, očekivanjima i planovima sa ekipom. 

 

Bok Damire, drago nam je vidjeti te u redovima ŽRK Osijek, za početak reci nam nešto o sebi, igračko i trenersko iskustvo?

Bok svima, zovem se Damir Bičanić. (43 godine). Prve rukometne korake sam napravio 1988. godine u RK 'Rumaplast' Ruma i nastavio ih u RK 'Elektra' Osijek koja se 1993.godine, zajedno sa RK 'Metalac' spojila u RK 'Osijek 1993.' Ta vremena nisu bila idealna za sport a pogotovo za izgradnju mladog igrača. Nažalost to sam osjetio na svojoj koži tako da sam se svim silama trudio, ako ništa, onda barem se pojaviti na svakom treningu, što je često bio žešći izazov s obzirom na uvjete u kojima se tada živjelo. No, bez obzira na sve nisam odustao, mada je bilo prekida tijekom godina ali ljubav i nešto više od toga su me držali uz rukomet, tako da sam se vratio preko klubova RK 'Borovo' i opet RK 'Osijek'. Donedavno sam u ovih 'sportskih' 30-ak godina uživao u ulozi igrača, a zadnjih cca. 10-ak i u ulozi trenera vratara. Što se uspjeha tiče mogu samo podvući da sam sretan što sam dio lude rukometne generacije Balić, Metličić, Losert, Milošević, Gubica, itd. Dijeliti teren, iskustva i prijateljstva s njima iz rukometnih kampova je na žalost ali i na sreću moj najsvjetliji dio karijere. Imao sam jaku želju, žar još tinja ali sada sam u ulozi da ga mogu prenijeti na druge.

 

Kako si se odlučio za dolazak i što te najviše privuklo za rad u ŽRK Osijek?

Pa ja bih rekao da te jedino poziv da postaneš trener može privući ili ne. A kada se prihvatiš tog poziva onda ti je svaki angažman izazov i sreća. Tako da sam sretan što sam trenutno dio struke koju čine ljudi koje jako poštujem.

 

Koji su tvoji ciljevi i planovi u školi rukometa, što očekuješ od svoje generacije?

Cilj nam je postići obostranu simbiozu, omogućiti vratarkama da se osjećaju slobodno i dobro na golu, fizički i mentalno, da im filozofija igre bude nadmudrivanje između napadačice i nje same, a ne osjećaj presure, straha, pretjerane odgovornosti, automatizam pokreta i robotizirane reakcije. Dakle, uz tjelesnu spremu, radit ćemo na racionalizaciji kretanja i snage, čitanju igre, pravilnom postavljanju i pravovremenom izlasku u šut, 'čitanju' šuta i što efikasnija reakcija tijelom na loptu. Naravno da to sve treba prilagoditi fizičkim predispozicijama vratarki.

 

Koji ti je najveći motiv u trenerskom poslu? 

Motiv mi je prisustvovati trenutku kada igrač spozna svoje mogućnosti i vrijednosti i krene uživati u igri.

 

Bivši trener seniorskih golmanica, Mario Jurišić, biti će trener golmanica u mlađim kategorijama. 

 

Hvala Damire, želimo ti ostvarenje ciljeva i sretno u radu!

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 19 Ožujak 2021 06:34