Utorak, 12 Svi 2020 11:04

Povijest

Povijest kluba:

Hazena (tzv. češki rukomet) u Osijeku se pojavila i igrala vrlo rano. Početkom 1920. godine osječki studenti židovskog podrijetla, donijeli su hazenu iz Praga u Osijek. 1922. godine osnovne su hazenske sekcije od kojih je većina ugašeno u vrijeme Drugog svjetskog rata.

  1. godine obnovljen je rad Fiskulturnog društva Grafičara koji se 1950. godine uključuje u igranje malog rukometa. Nažalost, 1953. godine sekcija prestaje djelovati zbog rasipanja igračkog kadra.

U veljači 1954. godine obnovljen je rad rukometašica unutar Sportskog društva Grafičara a trener je bio Franjo Prutki. Iste godine nastupale su u brojnim susretima i postale jedna od najboljih ekipa u

Slavoniji.

Prva međunarodna utakmica bila je 22.09.1954. protiv kluba HC Niloc iz Amsterdama, gdje su poražene 5:4. U sezoni 1955./1956. rukometašice se uključuju u Donjomiholjački rukometni podsavez, te se osniva omladinska rukometna momčad. Iste sezone izboren je plasman u polufinale prvenstva Hrvatske te osvojen naslov prvakinja i ulazak u Prvu saveznu rukometnu ligu.

Nakon ulaska u elitni razred rukometa, bilo je boljih i lošijih rezultata, ali se očuvao status prvoligašica. 1960. godina donijela je početak afirmacije kružne napadačice Katice Kaje Ileš koja je ponikla iz

omladinske ekipe. U proljeće 1962. godine Katica je prvi put obukla dres omladinske selekcije Hrvatske te se svojom izvrsnom igrom istaknula na državnom prvenstvu.

U sezoni 1962./1963. ostvaren je najbolji rezultat, 4. mjesto u ligi, ubrzo nakon toga, 1965. osvojeno je i 3. mjesto što je za sve poznavatelje rukometa bilo veliko iznenađenje.

Sezona 1965./1966. upisana je zlatnim slovima u anale sekcije SD Grafičara jer je osvojen pokal Kupa Jugoslavije. 01.07.1968. godine zbog problema tehničke i financijske prirode, klub mijenja ime u RK Osijek a s obzirom da u Osijeku nije bilo asfaltnog igrališta, izgrađeno je novo u Parku kulture (Perivoj kralja Tomislava).

  1. godine klub se ponovno vraća u Prvu saveznu rukometnu ligu. U isto vrijeme Katica Ileš redovno nastupa za seniorsku selekciju državne reprezentacije a u sezoni 1973./1974. biva najbolja igračica natjecanja i prvi strijelac lige.

Od sezone 1975./1976. trener je Ante Kostelić. U to vrijeme rukometašice igraju odlično a Katica Ileš osvaja nagradu za najboljeg sportaša Slavonije i Baranje 1977. Samo godinu kasnije Kaja osvaja nagradu najbolje sportašice prvenstva a nakon toga

i nagradu najboljeg pivota na svijetu.

 

Sezone 1979./1980. Osječanke su stekle pravo sudjelovanja u Europskom kupu državnih prvaka. U prvom kolu protiv ekipe BM Ibera iz Valencije, dvorana Zrinjevac bila je popunjena do kraja (2000 gledatelja). U polufinalu kupa Osječanke su poražene od ekipe Radničkog u Beogradu.

U proljeće 1981. godine rukometašice RK Osijeka osvajaju pokal Kupa Jugoslavije a godinu nakon toga i Europski kup pobjednika državnih kupova, koji su i obranile iduće sezone.

Sezona 1982./1983. obilježena je serijom poraza i odlaskom Katice Ileš u Japan.

 

Razdoblje od 1982. do 1986. godine zabilježeno je ispadanjem iz lige te pomlađivanjem sastava. Školu rukometa vodila je Katica Ileš. Nova ekipa predvođena trenerom Ljubomirom Miloševićem vratila se u drugu ligu.

U sezoni 1990.-1991. događa se reorganizacija liga te se Osijek nalazi u ligi Hrvatska-istok. Trener je tada Zdenko Kordi, pomoćnica Katica Ileš a suradnik za fizičke pripreme Dubravko Ižaković. Liga je završena sa 18 pobjeda iz 18 utakmica čime su Osječanke postale pobjednice Hrvatske te se plasirale u Drugu saveznu ligu Zapad. Posebno talentirana bila je mlada

golmanica Renata Kladarić.

  1. godine na osnivačkoj sjednici Hrvatski rukometni savez uspostavio je natjecanja prvenstvo i kup a naše su rukometašice uvrštene u Prvu ligu.

S obzirom na ratno razdoblje, treninzi su se odvijali izvan Osijeka (Zagreb, Koprivnica,Omiš, Čakovec). U sezoni 1992./1993. na okupljanje reprezentacije pozvane su: Renata Kladarić, Darija Ćosić, Manuela Beti, Kristina Farkaš, Andreja Hrg i Ivana Gilming, dok je trener Zdenko Kordi bio pomoćnik izbornika Slavka Bralića.

Sezona 1995./1996. donijela je plasman na završnicu Kupa gdje su rukometašice Osijeka poražene od ekipe Podravke u polufinalu. Kristina Kika Farkaš bila je najbolji strijelac ekipe a na vratima najbolja Renata Kladarić koja je često svojim obranama “izluđivala protivnice”.

Posebno uspješna bila je sezona 1997./1998. kada su rukometašice Osijeka zauzele 3. mjesto u Hrvatskoj

rukometnoj “A ligi”. U Kupu Hrvatske plasman u polufinale gdje je ponovno uspješnija bila Podravka.

Nakon 15 godina, rukometašice Osijeka igrale su Europsko natjecanje, kup EHF-a, ali je u prvom kolu izvučen jak suparnik, Symphonia iz Debrecena u kojoj su naše rukometašice poražene.

  1. godine iskorak u Europi, izbacivanjem Juventud Leganesa iz Španjolske i HC Frankfurtera iz Njemačke izboreno je polufinale Kupa europskih gradova u kojemu je uspješnija bila ekipa Rapida iz Bukurešta.

YT linkovi:
https://www.youtube.com/watch?v=i_sM5ZnPXc8&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=4pRON4zCe1w&t=7s