Petak, 07 Kolovoz 2020 05:58

TRENER JASMIN MRKONJA O PROTEKLOM PERIODU I NADOLAZEĆOJ SEZONI

TRENER JASMIN MRKONJA O PROTEKLOM PERIODU I NADOLAZEĆOJ SEZONI

Uoči prve pripremne utakmice, trener seniorki Jasmin Mrkonja, dao je osvrt na proteklu sezonu te najavio novu!

  • U nešto više od godine dana ŽRK Osijek transformirao se iz kluba koji se grčevito bori za prvoligaški spas do onoga koji cilja na gornji dio tablice. Koliko ste zadovoljni napretkom ekipe i je li ovaj uspon bio prebrz ili očekivan s obzirom na kadar?

 

Uspješnu sezonu sam očekivao, jer su očekivanja i predviđanja bila sredina tablice, što se u konačnici ovako krnjeg prvenstva i ostvarilo. Moram ovdje istaći da bismo do kraja regularnog dijela prvenstva sigurno išli za jedno-dva mjesta gore, jer smo imali jako povoljan ždrijeb. Međutim, važnije od toga je da smo igrali sve bolje i bolje i "dobili" neke mlade igračice koje su pokazale da su prava budućnost kluba.

 

  • U prekinutoj sezoni Klub se nalazio na sedmom mjestu tablice te izborio plasman u četvrtfinale Kupa Hrvatske. Je li to bio maksimum u ovom trenutku ili je bilo mogućnosti i za još bolji rezultatski iskorak?

 

Kao što sam rekao, sigurno smo mogli ići još koje mjesto na tablici, jer smo imali odličan raspored, a ekipa se dosta dobro uigrala. Isto tako i u kupu, sa povoljnim ždrijebom mogli smo na završnicu četiri najbolje ekipe. Nećemo previše žaliti, svjesni smo naših mogućnosti i dočekati ćemo našu priliku.

 

  • Stalno ste isticali želju stvoriti ekipu koja će igrati ravnopravno sa svim klubovima u Hrvatskoj osim naša dva najjača kluba, Podravke Vegete i Lokomotive. Rezultati prošle sezone to već i potvrđuju, od devet poraza četiri su od tog dvojca, a od preostalih čak su četiri zabilježena samo s pogotkom razlike. Koliko ova ekipa ima prostora za daljnji napredak?

 

Najveća snaga ŽRK Osijeka je u tome što ima dosta mladu ekipu, koja ima mnogo prostora za napredovanje. To je ekipa koja s nekoliko igračica igra zajedno još iz mlađih kategorija (Jeršek, Hren...) a sada su im se pridodale Sablić, Frančić, Borac. Sve su mlade igračice i ravnopravno nose igru ekipe. Kada se tome dodaju Lacković, Jerčinović,Zagorščak, Milić ,Brkić te nova pojačanja, onda možemo reći da, uz kontinuiran rad ova grupa igračica zaista ima prostora za napredovanje. Sama činjenica da smo od pet utakmica izgubili četiri sa po jedan pogodak razlike, govori da smo već i tada bili dosta ravnopravni velikom broju ekipa u Prvoj HRL Ligi.

 

 

  • ŽRK Osijek u svojim redovima po posljednjem popisu im dvije reprezentativke. Već standardiziranoj Dori Lacković pridružila se i Josipa Jerčinović. Koliko one znače u igri i očekujete li obje na EP-u?

 

Naše dvije reprezentativke, Lacković i Jerčinović su za sada u rosteru za reprezentaciju. Lacković sa nešto dužim stažem, ali Jerčinović igra specifično mjesto, te kao takav tip igrača može kvalitetno konkurirati za mjesto na EP-u. Ne znam točno planove izbornika reprezentacije Hrvatske, gospodina Šoštarića, ali obje naše igračice su kvalitetne i dovoljno iskusne da odgovore svim zadacima koje eventualno budu pred njima. Naravno da kao njihov trener želim jako da budu putnice za EP, što bi bio i veliki rezultat i ponos za cijeli klub!

 

 

  • Tko je od igračica obilježio prošlu sezonu?

 

Sigurno da smo prošlom sezonom dobili nekoliko mladih igračica, za koje možemo reći da su "izašle iz paperja" mlađih kategorija i postale ozbiljne seniorske igračice s reprezentativnom budućnošću. To su prije svega Petra Jeršek, Sara Sablić i Katarina Borac, koje su na neki način obilježile prošlu sezonu i dali značajan obol i igri i rezultatima kluba.

 

 

  • Može li se očekivati širenje konkurencije, odnosno raspodjela minutaže na veći broj igračica u narednoj sezoni?

 

U narednoj sezoni očekujem da još veći broj igračica uzme udio u našoj igri, jednostavno iz razloga sto će biti veća konkurencija kvalitetnih igračica i samim time nećemo biti primorani, ili ćemo to biti u znatno manjem obujmu čekati da nam neka od igračica "proigra". Kvaliteta i konkurencija će donijeti i veću borbenost na treninzima, kao i borbu za ulazak u početnu postavu, što je uvijek dobrobit za ekipu.

 

  • Želja Kluba je i što veći oslonac na vlastite snage. Postoje li već sada igračice iz mlađih uzrasta koje bi u nekoj skorijoj budućnosti mogle imati ulogu i u prvoj ekipi?

 

Politika kluba je da imamo jak omladinski pogon, odakle bi mogli crpiti igrački kadar za seniorsku ekipu. Klub se odlično organizirao po tom pitanju i ustrojio kvalitetan rad sa mlađim kategorijama. U ovom trenutku, imamo nekoliko igračice godišta 2002. koje treniraju u seniorskoj ekipi. Pratimo paralelno i rad nekih djevojčica iz godišta 2004. od kojih će neke sigurno zaigrati tijekom prvenstva za seniorsku ekipu. Osobno sam uključen u rad mlađih kategorija, tako da ću, u suradnji s mladim kolegama pomno pratiti rad svih naših mlađih kategorija.

 

  • Kakvi su ciljevi za sljedeću sezonu?

 

S obzirom na pojačanja i uz sastav koji bi trebao ostati od prošle sezone, mi ćemo sigurno ići u novom prvenstvu za ljestvicu, dvije gore. Velik i gotovo nenadoknadivi gubitak za ekipu je izostanak Zorane Milić, koja je polivalentna igračica i koja je mogla odigrati jako kvalitetno gotovo sva mjesta u napadu, a u obrani je davala ton svojom agresivnošću. Mi ćemo Zoranu čekati da se oporavi, a do tada ćemo pokušati ukomponirati nove igračice što prije i što bezbolnije. Nadam se da ćemo biti spremni za još veća djela nego u proteklom prvenstvu.

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 07 Kolovoz 2020 06:11